Historie

banner openers siteVriendenclub De "Stichelaere" Reeds vanaf de oprichting van de vereniging was al wel duidelijk welke koers er gevaren zou worden. Als eerste zou men zich in dienst stellen van andere verenigingen bij het in goede banen leiden van activiteiten. In de loop der jaren is dit beleid bijgesteld en men zal nu niet zo maar bij elke activiteit de helpende hand reiken. Bij evenementen die in het dorp georganiseerd worden en waar meerdere verenigingen aan deelnemen zullen wij als Stichelaere zeker niet achterblijven en meehelpen aan het doen slagen van dat evenement. Op die manier onderhouden wij de sociale contacten met andere verenigingen.

Een andere doelstelling was en is om regelmatig ook iets zelf te organiseren waaraan de inwoners van het dorp konden en kunnen deelnemen. Dit heeft verschillende keren geleid tot zeer geslaagde evenementen, waarbij zeker tot twee keer aan toe het kanovaren op de Worm niet vergeten mag worden. Een ander evenement waaraan een ieder kon deelnemen waren de veel besproken recorden-dagen die met veel succes herhaaldelijk op de speelplaats voor de school werden georganiseerd. 

Sinds jaren zorgt onze vereniging er voor dat al het oud-papier bij de bewoners in het dorp op iedere tweede donderdag van de maand wordt opgehaald en netjes wordt ontzorgd. Een andere activiteit die het dorp ten goede komt is het aanbrengen van versiering met de carnaval (deze activiteit is in 2014 overgedragen aan CV de Wespelle). Tevens heeft de vereniging al menige prins geleverd aan cv De Wespelle. 

Door al deze inspanningen kan de vereniging er ook voor zorgen dat de leden jaarlijks kunnen deelnemen aan eigen georganiseerde activiteiten. Jaarlijks zijn er tweegaderingen (leden- en jaarvergadering) met aansluitend een kleine en eenvoudige, maar oh zo leuke, bezigheid. Verder zijn wij, vanaf het begin, carnavalszaterdag op stap aan het gaan. Dit is geboren in het eerste bestaansjaar, toen wij op uitnodiging van de Gulpener bierbrouwerij de uitdaging aanvaarden een door hen geschonken vat bier vanuit Gulpen met behulp van een kruiwagen tot in Rimburg te brengen. Dit staaltje van uithoudingsvermogen hebben wij ondertussen meerdere malen herhaald. Ook zijn wij al verschillende keren op die zaterdag in het buitenland de carnaval gestart en hebben binnen Landgraaf een heuse elf-kroegentocht volbracht. Dit alles wordt gedaan in ons verenigingstenue speciaal voor die dag vervaardigd en onder de bescherming van onze verenigingsvlag die handmatig is vervaardigd door een oud-lid (deze vlag is in 2007 vervangen door een "moderne" versie zodat de oude in goede staat bewaard kan blijven) . Andere noemenswaardige activiteiten die in de loop der jaren zijn georganiseerd zijn ook vaak meerdaags. Voorbeelden hiervan zijn: het wadlopen in Friesland, mijnbezichtiging in BelgiĆ«, verschillende wandelingen in weer en wind in binnen- en buitenland, mountainbiken, railbiken, boogschieten en survivaltochten. 

Ondertussen heeft het grootste deel van de leden ook wel eens op een paard plaatsgenomen en aan een klimwand gehangen. In het grootste deel van de activiteiten staat als eerste het sportieve gedeelte voorop, met aansluitend en zeker niet minder belangrijk het gezellig samenzijn en doorzakken. De vereniging heeft tot nu toe drie voorzitters gekend en steeds een bestuurssamenstelling bestaande uit jong en oud en uit mannelijk en vrouwelijk schoon. Ook tekenend voor de vereniging is dat leden die naar elders verhuizen nog steeds lid blijven en dat ook personen uit andere dorpen graag lid worden en zich goed thuis voelen binnen deze vereniging. Als je het STICHELEN niet in je bloed hebt zitten wordt het je wel tijdens de activiteiten bijgebracht. Zodoende is er ook geen drempel aanwezig voor het lidmaatschap. 

 >>> Ontstaan/Opgericht